نیاز به ارتباط جمعی و تعامل با افراد در عصر امروز یکی از مهم ترین نیاز هاست. از سوی دیگر بازی و سرگرمی هم در نقش یکی از ابزار های پاسخ به این نیاز وارد عرصه شده است. از جمله بازی هایی که می تواند در ارتباط گرفتن افراد با هم نقش داشته باشد، بازی فکری، بازی رومیزی و یا بردگیم است. در این مطلب قرار است به سراغ معرفی بازی های فکری برویم.
تعریف بازی فکری یا بازی رومیزی
بازی فکری، بازی رومیزی یا بردگیم نوعی از بازی های غیر دیجیتالی است که شامل قطعات و اجزای مختلفی بوده و ماموریت آن این است که جمعی از افراد را در کنار هم، با چاشنی رقابت، همکاری یا ترکیبی از هردو، به سرگرمی، فکر کردن و برنامه ریزی، هیجان و شادی، تعامل و مذاکره، سکوت و سر صدا و … دعوت کند. این تعریف دقیق و طولانی، اطلاعات زیادی از بازی های رومیزی می دهد؛
مثلا اینکه رقابت یا همکاری از چاشنی های مهم این بازی ها هستند، این نوع بازی ها اجزا و قطعات مختلفی دارند، فکر کردن، برنامه ریزی، هیجان و شادی، تعامل و مذاکره، شانس و اتفاق، صحبت کردن و … هم از اتفاقاتی هستند که در این بازی ها رقم می خورد.
تاریخچه بازی فکری | بازی های فکری چقدر قدیمی هستند؟
اگر بخواهیم در مورد تاریخچه بازی رومیزی صحبت کنیم، در ابتدا باید بدانیم آثار تاریخی بدست آمده حداقل 5000 سال پیش را به عنوان مبدا آغاز استفاده از بازی های رومیزی می دانند؛ اما مطمئنا پیش از این نیز انسان با وسایلی دیگر سرگرمی هایی برای خود داشته که آثاری از آن در مطالعات باستان شناسی یافت نشده است. با این حال بازی های رومیزی یا بردگیم ها در طول تاریخ در بیشتر فرهنگها و جوامع وجود داشته، از خلال فرهنگ آنها سفر کرده و تکامل یافته اند. این سیر تکاملی همچنین ریشه عمیقی در سبک زندگی انسان ها داشته است.
از قدیمی ترین بازی های رومیزی تاریخ می توان بازی سنت (Senet) را نام برد. اسنادی از این بازی در مقبره مرکنرا (Merknera’s) در حدود 2700 تا 3300 سال پیش از میلاد، در دوران پیش از سلسله اول مصر یافت شده است. همچنین پیش از سلسله مصر، بازی مِهان (Mehan) وجود داشته است.
در دهه ۲۰۱۰، تعدادی از نشریات به بازی فکری بهعنوان عصر طلایی جدید اشاره کردند، اگرچه برخی از بازیبازان رومیزی، ترجیح میدهند آن را «رنسانس» (دوره جنبش فرهنگی) بنامند، زیرا عصر طلایی، هم از پیش تعریفشده و هم یک اصطلاح رایج است. محبوبیت مکان های بازی روی تخته نیز در حال افزایش است. در سال ۲۰۱۶، بیش از ۵۰۰۰ کافه بازی کافه بردگیم تنها در ایالات متحده افتتاح شد.
دسته بندی بازی فکری | چند نوع بازی فکری داریم؟
در حالت کلی بازی فکری را می توان بر اساس مفاهیم و ویژگی های مختلفی طبقه بندی کرد. از رایج ترین انواع دسته بندی می توان به هدف بازی اشاره کرد؛ در این نوع دسته بندی فاکتوری که مد نظر است اینگونه است که بازی برای چه هدف طراحی شده؟ قرار است در آن کلی فکر کنید، قرار است کلی بخندید، قرار است با هم رقابت جدی داشته باشید یا چی؟
نوع بازی | تعریف مختصر |
---|---|
بازی استراتژیک | در آنها چاشنی اصلی بازی فکر کردن، برنامه ریزی، استراتژی و تاکتیک چیدن است. |
بازی خانوادگی | عمدتا قوانین سبک و ساده ای دارند، همینطور روند گیم پلی آنها. طوری که مناسب برای یک جمع خانوادگی با اعضای مختلف و بازیکن هایی با سطح آشنایی مختلف با بردگیم ها باشد. |
بازی جنگی | در عین استراتژی داشتن، جنگ، ارتش، کارزار، نبرد، حمله و لشکر کشی در آنها هویت اصلی بازی است. |
بازی دورهمی | قوانین بسیار کم ولی گیم پلی جذابی دارند و برای سرگرم کردن همه مخاطبین در دورهمی ها و مهمانی ها طراحی شده اند. چاشنی اصلی در این نوع از بازی ها، تعامل بالاست. |
بازی کودک | بسیار ساده اند و قوانین کمی دارند، و در عین حال بعضا حاوی مفاهیم آموزشی مستقیم یا غیر مستقیم هستند، چراکه مخاطب اصلی آنها کودکان هستند. |
بازی تماتیک | تم و فضای داستانی بازی هم بسیار مهم است و هم در روند گیم پلی تاثیر مهم و جدی دارد. تم می تواند واقعی، مثلا تاریخی و یا غیر واقعی، مثلا علمی تخیلی یا فانتزی، باشد. |
اهمیت بازی فکری در خانواده ها | با خانواده بازی کنیم ؟
به طور کلی می توان ریشه بحث درباره اهمیت بازی فکری در خانواده را در دهه های انتهایی قرن بیستم، همزمان با گذار فرهنگی مردم آمریکا و اروپا، دنبال کرد. زمانی که فروپاشی خانواده های سنتی به یک بحران در آمریکا تبدیل شد. از افزایش نرخ فراگیر طلاق، سقط جنین، خودکشی، سوء استفاده، افسردگی، مصرف مواد مخدر گرفته تا فرار از مدرسه دانش آموزان همگی گویای این واقعیت است که خانواده های آمریکایی در خطر از هم پاشیدن قرار گرفته اند. در این اوضاع ارائه راهکارهای واقعی و عملی برای تقویت خانوادهها مهم ترین وظیفه است.
امروزه دیگر تقریبا کمتر کسی وجود دارد که اسم بازی هایی مثل مار و پله، مونوپولی، ریسک و یا شاید کاتان را نشنیده باشد. این یعنی این دسته از بازی های گسترش خوبی و مناسبی در بین جوامع داشته اند. اما تا به حال هیچ کس به این سبک بازی ها به عنوان راه حل این معظل دوری نسل ها و مشکلات فرهنگی این چنینی برای نجات خانواده ها نگاه نکرده است. امروزه این بازی های به حدی پیشرفت کرده اند که می توانند به صورت مداوم و همیشگی جایگزین تمام سرگرمی های روزانه ما شده و به درمان خانواده هایمان بپردازند.
کاربرد و نقش بازی های فکری | تاثیر بازی فکری بر کودکان
بازی ابزار قدرتمندی برای کاربرد های مختلف است؛ از آموزش و روانشناسی گرفته، تا کاربرد های اجتماعی و بزرگ مقیاس. بازی های رومیزی هم به دلایلی مثل تعامل و ارتباط مستقیم انسان با انسان، فکر کردن و وا داشتن مغز به برنامه ریزی، چالش افزایی و رقابت و …، از انواع قدرتمند بازی در راستای تاثیر گذاری بر روی شخصیت فردی و اجتماعی انسان است. بازی های رومیزی یا فکری در همه جا نقش دارند:
تاثیر بازی فکری افزایش خلاقیت
یکی از دلایلی که خلاقیت مهم است، این است که افراد را به اجتماعی تر شدن تشویق می کند و بازی های رومیزی یک فرصت عالی برای چنین تعاملاتی ایجاد می کند. بازی های فکری نیاز به ارتباط با افراد دیگر دارند. یا این است که روابط را با خانواده و دوستان عمیق تر کنید، یا بازی های جدید را روی پلتفرم دیجیتال با غریبه های همفکر امتحان کنید – همه تعاملات همچنان بر اساس ارتباطات است.
تاثیر بازی فکری تصمیم گیری و حل مسئله
هر بازی یک موقعیت منحصر به فرد است که در آن محدودیت های تفکر و خلاقیت فردی در حال آزمایش است و به گونه ای بررسی می شوند که برای رسیدن سریعتر یا بهتر به نتیجه مطلوب منطقی باشد. مطمئناً زمانی که بازی کردن یک تصمیم تفاوت بزرگی ایجاد نمیکند (بیشتر اوقات)، اما ادامه مراحل و راهحلها تأثیر عمیقی بر نحوه شکلگیری رویداد – بازی – دارد.
تاثیر بازی فکری در افسردگی زدایی
در طول زمان، بسیاری از مطالعات نشان داده اند که افراد خلاق مستعد ابتلا به اضطراب و افسردگی هستند و تا 25 درصد بیشتر احتمال دارد ژن هایی را حمل کنند که خطر ابتلا به اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنی را افزایش می دهد. با این حال، “سمت تاریک” خلاقیت معمولاً زمانی ظاهر می شود که مدیریت نشود. یا به اصطلاح، مردم نمی دانند چگونه خود و فردیت خود را بیان کنند.
خرید بازی فکری | از کجا بازی فکری بخریم؟
برای خرید بازی فکری نیاز است قبل از هر چیزی بازی ای که می خواهید خریداری کنید را مشخص کنید. برای مشخص کردن این بازی نیاز است به معیار هایی مثل تعداد نفرات بازی، رده سنی، سنگینی بازی، نوع و هدف بازی و … توجه کنید. بعد از مشخص کردن این معیار ها، باید به سراغ پیدا کردن مکان مناسب برای خرید بازی فکری بروید. در حالت شما شما می توانید خرید حضوری داشته باشید، که در این صورت می توانید از مشاوره های فروشنده برای خرید بازی هم بهره مند شوید؛ یا اینکه خرید آنلاین بازی فکری را انتخاب کنید.
لینک کوتاه مقاله : https://marook.ir/mag/?p=22436